21 жовтня 2017 р.

ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ «ЦІКАВА ПРОГУЛЯНКА ДО ОСІННЬОГО ПАРКУ»

Скільки барв кругом розлито:
Пурпур, охра, зелень, просинь,
Це минає тепле літо,
Золота надходить осінь.
Край наш, писанка неначе, –
Треба тільки вміти бачить!

     Побачити ці барви можна поряд. Завітайте родиною до осіннього парку. Природа зачарує своєю красою не тільки дорослих, а й малюків. Помилуйтеся осінніми барвами й навчіть цього дитину. Зараз саме час зробити осінній букет або гірлянду з кленового листя, з якою так весело рухатись малюкові під лагідним промінням осіннього сонця. 

    Навчіть дитину слухати звуки природи: шурхіт листя під ногами. Влаштуйте разом «листопад». Пограйте в гру «З якого дерева листок?». Назбирайте кольорові листочки з різних дерев, засушіть, а взимку буде можливість пригадати назви дерев рідного краю. 

   Залучіть маля до цікавої розмови: «Чому на деревах восени жовтіє та червоніє листя? Чому потім опадає?» Поясніть, як це пов’язано з нежи¬вою природою:
   «Коли навесні виростає молодесенький листочок, то в ньому вже є жовтий або червоний колір. Але є ще й зелений. Зелений колір сильніший за жовтий. Силу зеленого кольору підтримують сонечко та само дерево, яке всю весну та літо своїм корінням п’є воду. Та ось настає осінь. Сонечко вже менше дає дереву світла і тепла. Дереву вже не потрібно так багато пити. Зелений колір слабшає й зникає. І ми можемо побачити, з яким ще кольором народились листочки: жовтим, оранжевим чи червоним. Тож дерева, як люди, восени вдягають інше вбрання.»
   На наступне запитання : «Чому ж такі гарні листочки опадають?», можна розповісти  казку про  молодий клен:
   «Одного разу молодий барвистий клен вирішив не скидати листя з гілок і бути  взимку найяскравішим серед дерев. Він сказав:
– Чому це тільки ялинки взимку зелені та гарні? Я зараз найгарніший за всіх і хочу залишитись таким до весни.
   Промайнула осінь. Настала зима.  Закружляли в повітрі перші сніжинки, а клен все стояв з жовтим та червоним листям і думав: «Я найкрасивіший за всіх!!!»
   Та одного дня пішов дуже густий, пухнастий та важкий сніг. Він налипав на листя та гілки клена»
– Що ж трапилось з гордим кленом? 

   Підведіть малюка до розуміння, що дерева скидають листя, щоб захистили свої гілки від ушкоджень під час снігопаду, також, під час зимового сну їм не потрібно пити, тож листя може дереву навіть зашкодити.
   Розгляньте килим з кольорового листя під деревами. Разом з малюком з’ясуйте, що тут від нього більше користі. Взимку буде холодно, а опале листячко буде зберігати коріння дерева від морозу. В природі так ведеться, що дерево дбає про листячко, а листячко по дерево.




1 коментар:

  1. Большое спасибо за идею, как объяснить ребенку, почему желтеют и опадают листья с деревьев!

    ВідповістиВидалити