3 грудня 2017 р.

ВІДКРИТТЯ МІНІ-МУЗЕЮ «ЛЯЛЬКА-НЕВАЛЯЙКА З НАШОГО МІСТА»

   1 грудня 2017 року в нашій групі відбулося відкриття міні-музею «Лялька-неваляйка з нашого міста».

   Мабуть закономірно, що об’єктом для створення міні-музею, стала іграшка. Іграшка цікавить й супроводжує дитину протягом всього дитинства. 
Улюблену іграшку пам’ятають й в дорослому віці.
   В нашому місті раніше виготовляли багато різноманітних іграшок, тому ми вирішили дослідити історію виготовлення однієї з них. Експонатом міні-музею стала музична сувенірна іграшка – неваляйка.

   На протязі кількох місяців був зібраний матеріал. Підготовка до відкриття міні-музею відбувалася наступними кроками.


   Крок перший – збір експонатів міні-музею: ними стали мої власні неваляйки, неваляйки, які були надані нашою колегою вчителем-логопедом Муртазіною Н.В., неваляйка  з ігрового куточку групи та фото неваляйки з інтернету.

   Крок другий – збір інформації: була проведена пошукова робота з використанням різних історичних джерел, інтернету, бесід з ветеранами заводу, завдяки яким стало можливо написати історію випуску експонатів міні-музею.


   Крок третій – створення тематичної експозиції ( за аналогією з дидактичною грою «Як до нас приходять речі»). Експозиція дає можливість зрозуміти, як виготовлялась неваляйка, чому вона завжди «встає», якщо нахилити, завдяки чому грає. Це зразки матеріалів; елементи іграшок, виготовлені способом штампування; фрагменти іграшки з «музикою»; кулька, склеєна з двох частин (можливість роздивитись спосіб з’єднання частин в ціле).

   Крок четвертий – робота над оформленням стенду. Доповненням для міні-музею стали тематичні фотографії з сімейного альбому, колективне фото працівників цеху №8 заводу «Зірка», що працювали над випуском перших неваляйок та опис історії виготовлення різних видів неваляйок.



   Крок п’ятий – підготовка до відкриття міні-музею. В груповій кімнаті були проведені роботи по облаштуванню міні-музею. Діти прийняли активну участь у розташуванні експонатів міні-музею та їх назв на поличках. Вирішили прикрасити до урочистого відкриття міні-музей повітряними кульками. Й звичайно стали його першими відвідувачами. 





 
   Право розрізати святкову стрічку було надано найстаршим дітям нашої групи. Фрагмент стрічки ми будемо зберігати в нашому міні-музеї.

   Для наших малят була проведена перша екскурсія, під час якої вони по-новому подивились на іграшки, які їх оточують.



   Сподіваємось, що познайомитись з історією виготовлення ляльок-неваляйок в нашому місті буде цікаво не тільки дітям, а й дорослим. Наш міні-музей завжди чекає відвідувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар